13 de desembre del 2006

Sortida Mallorca (Sa Fosca i Mortitx)

SA FOSCA (GORG BLAU)




Sortida viable i molt aconsellable. Varem sortir divendres al vespre amb Iscomar, un bon son i ja som a Palma de Mallorca, l'única anecdota, haver de despertar al conductor del bus que ens portaba a Palma que s'havia dormit dins del bus.



Primer dia Gorg Blau o Sa Fosca combinat amb el Torrent de Pareis (amb arribada al mar). Desde Palma potser es tarda 1 hora en cotxe (1/2 trajecte de conducció amb corves), es comença en un xiringuito (depèn de l'època que es vagi està tancat). Una aproximació de 1/2 hora per un caos sec de roca calcaria. Varem començar a mullar-nos de mica en mica, cal a dir que, per l'època que varem anar, nomès vam trobar aigua per mullar-se al començament dels foscos, abans era un joc de ràpels i, això si, unes vistes impresionants.


Ens anem aproximant cada cop més a la zona dels foscos, es comencen a engorjar més les parets per sobre nostre, i es respira un silenci profund.

Abans d'entrar-hi hi ha l'únic "escape" que, sincerament, s'ha d'estar molt apurat per fer-lo servir ja que podriem dir que es bastant delicat. (Per no dir que es un suicidi, ja que si vols utilitzar l'escapatoria es pq estas apuradillo, i francament si estàs apuradillo tira avall pq amunt es "la muerte").


La zona dels foscos comença i és hora de fer servir el frontal. Consell: portar frontal o alguna llanterna de recanvi, si ens quedem sense llum, ens podem donar per morts. (La foscor es absoluta...)

Consell portar un bon llum, ja que l'espectacle de les cavitats en la zona dels foscos és impresionant!!.



Acaben els foscos, parada per fer un mos, els paisatges són impresionants. Comença el descens pel Torrent de Pareis, un caos de blocs inmensos, bastant exigent físicament, que ens durà directes al mar, de la platja de Sa Calobra.

Sortida molt aconsellable, per la varietat de paisatges i emocions que van sorgint.


El noste horari va ser:

Aproximació: 1/2 hora

Descens: 7 hores

Retorn: 1/2 hora

Cal dir que tot va ser gràcies a l'hospitalitat i la logística d'en Soler, un bon company d'equip.








MORTIXT




Comença el segon dia, aquesta vegada optem pel barranc de Mortixt, molt aprop del de Sa Fosca, molt més curt, però més acuàtic. Per accedir-hi es comença deixant el cotxe a la carretera al costat d'aquest rètol (veure foto). (Hi ha un camí de terra que baixa fins al refugi, però desconec la normativa d'aquest camí, si és que en té...). Comencem a caminar deixant el refugi a ma dreta, poc després ens encaminem cap a una enforcadura molt visible. Comencem a descendre per un camí evident i amb fites de pedra. Es comença a evidenciar el començament del barranc, ja que és un camí ample ple de rocs erosionats, tot sec. Controlant l'alçada amb un altímetre comencem a veure el principi del barranc, juntament amb uns nois de Mallorca comencem a el descens de veritat, millor dit a saltar!!.



És un barranc molt acuàtic, val la pena perquè els salts i tobogans que hi ha estan molt bé. Hi ha un parell de ràpels obligats. En totes les badines hi ha cordes fixes per si es vol remuntar, preferiblement dexar-hi de noves, ja que l'estat de les que hi havia era precari. Finalment arrivem a l'objectiu d'aquest barranc, el salt al mar.



Hi ha la possibilitat de poder saltar al mar deixant una corda fixa, no va ser el nostre dia, ja que la mar estava molt moguda i era perillós saltar, vam poder evidenciar la força de la mar, ja que a´l'última badina l'aigua ja no era dolça sinó salada i està a més de 5m d'altura...







El retorn, després de l'últim rapel, sortint de l'aigua a mà dreta. S'enfilen uns cables, que ens serviran per assegurar-nos i remuntar en ziga zaga, fins uns 40 metres d'alçada, en aquest punt és on es pot seguir per amunt enfilant-se per esmolades roques, o baixar fins el rapel de 20m, on s'hauran deixat les cordes fixes i es podrà remuntar per elles, els qui els hi agradi caminar que segueixin per dalt (ull en caure, i amb les roques, són molt esmolades). Una vegada remuntem anem a parar de dret al camí inicial del barranc. A destacar la vegetació... Unes plantes amb les fulles asserrades que et destrossen les cames... No hi aneu amb malles o pantalons curts, o acabareu amb les cames fetes pols...


Per cert varem arribar abans de temps en el lloc i hora indicats, i clar el mes de novembre quan acabes de fer un barranc, si t'has d'esperar una bona estona passa això.




components : Edu, Sergi i com a suport logístic Soler