26 de juny del 2008

Artigue, Porté i Pas de l'Escanell

Aquests dos dies que ens agafem per anar a la zona Francesa de l'Artigue i Porté Puymorens, per sortir una mica de la monotomia.
Varem veure fotos de com tenia que ser l'entrada a aquest primer barranc, l'Artigue, hi ha una pressa només passar la cabana de lavabos i planols indicatius, la qual hi ha uns colors (verd, groc i vermell) que medeixen la seva intensitat, el verd en principi és per baixar-lo bé sense cap problema, groc la cosa es possa seriosa i vermell no és practicable. Bé fem l'aproximació (una bona pujada), d'1 hora, entrem a dins i la sorpresa que això baixa un pel fort, les corrents d'aigua arrosegaven amb molta força i apartir del 1er rapel tot era esquma. Veient que era un barranc desconegut i sense saber on ens ficavem, varem decidir donar mitja volta i seguir avançant, un raonament bó i responsable. Queda pendent saber si aquell era el cabdal fàcil per fer l'Artigue, un barranc que en moltes webs hem trobat que pot ser d'iniciació si l'aigua a la presa està en el color verd???.
Bé amb resignació tornem cap a Porté Puymorens cap a fer el barranc de Lanos (Lanox), la vessant del Carlit que s'accedeix desde Porté-Puymorens. Un barranc d'iniciació, l'aproximació és d'unes 2 hores (una mica menys), el paissatge és lo millor de la sortida, ja que pel que sigui és una zona que no està massificada (tenint en compte que hi passa el GR7), varem fer el barranc , pocs rapel, molts destrepes i una tirolina al final per acabar de passar el dia, l'aigua tant en Lanos com a l'Artigue molt freda!!.
Per acabar de passar el dia 23 de juny, i de pas cap a casa, varem para a fer el pas de l'escanell (Vilada). comencem a les 8:35 am. Desde adalt de tot baixa aigua (freda), pensavem que no baixaria després d'una setmana sense pluges, però estava perfecte, per disfrutar. En dues hores i mitja ja estavem al cotxe, just per tornar a casa. L'últim rapel es pot fer amb una corda de 40m, faltarà un petit destrepe (sense aigua) o amb aigua un tobogan sec, però sense perill de fer-se mal.

Varem reinstal·lar una corda de nusos, i ens va quedar pendent un passamà que s'ha de canviar degut al seu estat precari.

2 comentaris:

-drd- ha dit...

Ei Sergi!

Ben fet en donar-vos la volta en l'Artigue si no ho veieu clar.

En la meva opinió, el indicador de la presa es molt ampli, ja que amb el nivell encara en el verd el barranc pot anar força carregat.

El vam fer el Juliol passat a la meitat del indicador i anava fortet pero sense complicacions. El vam disfrutar molt. El vam tornar a repetir al Setembre (http://barrankos.blogspot.com/2007/09/artigue.html) amb l'indicador mes baix i portava molt poca aigua :(

En tot cas, es un barranc molt ben equipat i crec que les cascades es podien evitar en la majoria dels cassos, ja sigui amb salt o amb ràpel per fora de l'aigua. Les badines de recepció també són molt grans i no crec que hi hagi complicacions. Tinc ganes de tornar-hi amb una mica més d'aigua que l'any passat :)

Salutacions!

Anònim ha dit...

Gràcies per la resposta. l'indicador al principi estaba alt, quedaba poc cap al groc, però el que passa sempre que vas tard, que al haver-hi neu es va fonent, i quan varem baixar estava quasi a tocar amb el groc. Sincerament, si haguessim arrivat als rapels potser no estariem parlant, i s'hagués fet bé, però recordo que l'accés al primer rapel el de 8 metres, l'aigua se t'emportava amb bastanta força, i sense pasamans, ni cap contra per part de l'aigua, hi havai perill de que se t'emportés l'aigua fins a la cascada.